Sunday, August 5, 2018

A socio-cultural evening of poetry & good talks

Friday evening (August 3'18) I was delighted to meet again with a group of dear friends at the Conservatory to discuss, analyze and share poetry, personal perspectives and life stories, which helped us all dive even deeper into meaningful matters. 
Also, I was pleased to welcome them with a fragment from Johann Pachelbel's sublime Canon (In the Garden“) - a piece of classical music, which brought upon a deep sense of peace. On the other hand, as usual by now, I brought my aromatherapy diffuser with French lavender, which filled the room with such a pleasant and refreshing fragrance.

This time, we had two guests of honor – Dr. Ovidiu Grecea together with his wife. Dr. Grecea is Consul General – Head of Mission and Plenipotentiary Minister of Romania, and he brought along a noble message, re-emphasizing the importance of dialogue, communication and co-operation. We all are like branches of a tree and our lives are heading in different directions, we all grow wings and fly, but our roots always would remind us where we are coming from. Truly heart felt! 

Aside of that, our subsequent group conversations were long, open, from heart to heart, from soul to soul, from mind to mind…without any doubt, genuine, deep conversations with open-minded people are the best. Specifically speaking, our friends also brought a number of beautiful poems, dear books & a patriotic song, which triggered fond memories in many of us, and some of these I will enumerate below:
- “If“, a poem by Rudyard Kipling
- “Visam sa scriu“, a poem by Monica Pillat
- "Romanta fara ecou", a poem by Ion Minulescu
- "America ogarului cenuşiu", a book by Romulus Rusan
- “Maitreyi“, a book by Mircea Eliade (briefly mentioned though)
- A beautiful poem of Queen Maria, of Romania
- A beautiful poem of Ferdinand of Romania about Romania’s Great Unification
- A patriotic song, featuring our beautiful young adults
Following these we didn’t forget the light refreshments either, which again ignited new series of pleasant conversations around the table and offered extended socialization.

Concluding, I would like to express my heartfelt gratitude to all who joined me this evening to share memories, personal journals, poems, life changing stories and special moments. Until we meet again, I send along my best wishes to each of you for a wonderful rest of the summer!
Alice
Mesaj personal din partea lui Alice, adresat direct in limba romana:
Dragii mei,
Si pe aceasta cale doresc sa-mi exprim sincera apreciere pentru participarea si atentia pe care ati acordat-o intalnirii noastre de vineri (3 aug.'18).
Poeziile recitate, amintirile enumerate, simtamintele impartasite cu o autenticitate absolut deosebita au dat un farmec unic fiecarui moment petrecut impreuna. A fost o reala placere sa depanam cu totii trairi de suflet care au re-adus pe tapet intamplari memorabile din viata fiecaruia, scrieri dragi care ne-au incalzit inimile amintindu-ne totodata de fosti profesori consacrati de odinioara, de carturari respectati, de parinti, de neam, de radacini.
Cu siguranta, dragostea pentru frumos este numitorul nostru comun, ceea ce denota multe aspecte importante. Conceptul de unitate in diversitate si diversitate in unitate a stralucit cu adevarat.
Inca odata, sincere multumiri!  
Alice
“Let the beauty of what you love be what you do.” AliceFriendsCircle.blogspot.com

Mesaj primit înspre publicare din partea Domnului Dr. Ovidiu Grecea* şi al Doamnei Liliana Grecea

Pentru Doamna Alice şi pentru cei care ne-au impresionat plãcut, prin delicateţea sufleteascã, nobleţea intelectualã, bunul simţ, modestia şi normalitatea demonstrate într-o searã plinã de semnificaţii şi încãrcãturi emoţionale, unde nişte români-canadieni s-au reunit pentru setea lor de culturã şi de românism, pentru dorinţa de bine şi de un viitor frumos, artistic şi spiritual, cultural şi relaţional în comunitatea din care ei fac parte.
A fost un adevãrat balsam sufletesc, iar faptul cã poezia, filozofia, pildele de viaţã, cântecele şi sentimentele trainice şi veşnice faţã de România s-au contopit în prezentãrile, expunerile, discuţiile, dizertaţiile şi chiar controversele din aceastã magnificã întâlnire, demonstreazã cã românul este şi va fi, oriunde şi oricând, un cumul şi un vârf de omenie, de dragoste faţã de ţara lor şi de respect faţã de ţara care i-a adoptat, de oameni adevãraţi, nealteraţi sau schimonosiţi sufleteste şi mental, ci adevãrate repere existenţionale şi de devenire pentru noua generaţie.
Acum sunt puţini, dar sperãm şi avem convingerea cã în viitor elitele şi adevãratele personalitãţi reprezentative comunitare vor gãsi sursele, resursele, cãile şi modalitãţile viabile şi concrete de a se uni în cuget şi în simţire, de a-şi demonstra adevãratele lor calitãţi, forţa, tãria şi puterea de a fi numai învingãtori, de a-şi ocupa locul binemeritat într-o societate nouã, multiculturalã, care le-a oferit posibilitatea de a se integra, de a deveni, de a se simţi mai liberi şi mai încrezãtori, unde adevãratele valori sunt preţuite şi nu târâte în mocirla vremurilor actuale.
Noi, ca simpli oameni şi români pânã în mãduva fiinţei noastre, vom fi deschişi la orice iniţiative sincere şi benefice pentru comunitatea românilor de aici, pentru binele, propãşirea şi prosperitatea lor, pentru un viitor mai sigur şi mai demn, pentru unitate în gândire şi acţiune, pentru menţinerea, dezvoltarea şi perpetuarea unei relaţii sincere şi benefice a României în Canada.
Iar ca oficiali, noi nu vom pregeta de a face tot ce este omeneşte şi profesional posibil, în limitele şi competenţele noastre diplomatice şi de reprezentare, ca România şi românul sã fie pe primul loc, într-o armonie existenţionalã şi funcţionalã, pentru cã noi avem o istorie adevãratã, realã şi concretã de peste 2.000 de ani, iar bagajul nostru ancestral de experienţã de viaţã, de culturã şi de educaţie, de creştinism şi de respect al valorilor autentice, ne determinã sã fim numai: ’the best’, ’the first’, ’the no.1’!
Liliana şi Ovidiu Grecea
*Domnul Ovidiu Grecea este Consul General şi Ministru Plenipotenţiar al României la Vancouver
“BE LIKE A TREE. Stay grounded. Connect with your roots. Turn over a new leaf. Bend before you break.
Enjoy your unique natural beauty. Keep growing. ”
This event has been delivered in Romanian Language, featuring Romanian culture. 
 Fotogallery published on their website by the General Consulate of Romania in Vancouver

16 comments:

Elena Madularu said...

O seara incarcata de emotii, cand prea-plinul sufletesc al fiecaruia dintre noi a depasit precautia conventionala si a lasat frau liber sentimentului complex de inaltare si frustrare, de certitudine si indoiala, de mandrie si adevar; o seara ca o promisiune facuta copilului din suflet ca totul este si va fi bine daca ai incredere in ce vine de sus, iti aduci contrbutia si esti recunoscator. O seara minunata pentu care iti multumim, Alice.

Maria Marcu said...

Draga Alice,
Toata stima si aprecierea pentru organizarea acestor intalniri socio-culturale romanesti pe care le pregatesti atat de frumos.
Umbrela, ideea, formatul este linistitor, calm si se adreseaza tuturor.
Conceptul este de salutat, are valoare si este important.
De fiecare data de cate ori ne vedem, atmosfera este plina de respect si fiecare se exprima liber, civilizat, fara a avea o linie impusa.
Ai creat ceva foarte frumos, Alice, care ne ajuta pe fiecare in parte. Ai reusit sa formezi o oaza de liniste, unde in pace putem imparti si comenta despre valori dragi sufletelor noastre.
Noi toti am simtit la fel si faptul ca ne-am intors impreuna la lucruri dragi a fost cu adevarat deosebit.
De cate ori ma vei invita, de fiecare data am sa vin cu mare placere si inca odata iti multumesc pentru energia pe care o depui ca sa organizezi aceste intalniri; numai un om care la randul lui s-a ocupat sa organizeze in trecut multe, poate sa te inteleaga, sa te aprecieze si sa stie cata munca sta la baza oricarui eveniment de acest gen.
Iti multumesc pentru tot ceea ce faci, Alice!

Unknown said...

Draga Alice,
Efortul și sufletul depus de tine , ca aceasta întîlnire sa aibă loc a “ plutit” in atmosfera !
Îți mulțumim și cu mare bucurie voi participa, ori de Cité ori m-a vei invita!
Și mulțumesc deasemeni fiecăruia dintre participanți pentru toată Frumusețea cu care au împărțit lucruri dragi și de suflet.
Numai bine tuturor!
Ioana Rădăcina

Monica Tatar said...

Draga Alice,
Iti multumim din suflet pentru tot efortul pe care tu il depui la realizarea acestor seri culturale, care au un ecou deosebit in sufletele noastre.
Cultura ta in litere, dorinta ta de bine si de frumos, sensibilitatea ta, lasa sa se creeze ceva foarte frumos si trezeste in fiecare din noi o coarda sensibila care vibreaza si ne vindeca. Toti cei prezenti au simtit la fel, numind aceste intalniri organizate de tine adevarate "terapii pentru suflet".
Pentru mine, de data aceasta, am simtit profund vibrarea pentru dorul de neam si de tara mai ales cand a fost recitata o poezie a Reginei Maria, de catre doamna Dorina. Am citit cartea reginei Maria, intitulata "Povestea vieti mele" cand eram in liceu si imi aduc si acum aminte ce emotie deosebita am avut si cum a pus o amprenta marcanta pe sufletul meu tanar. Am fost mereu impresionata de dragostea ei fata de Romania, care poate fi pentru toti un exemplu frumos de urmat. Amitiri date uitari care datorita reuniunilor tale prind din nou viata. Iti multumesc ca existi, Alice!

Dorina Aldea said...

Draga Alice,
Traim timpul diasporelor. De peste tot, spre peste tot. Din orice punct de pe glob, spre orice punct de pe glob. Dar diaspora nu reprezinta numai mana de lucru ieftina, ea este formata din profesionisti, oameni educati, din toate sectoarele vietii stiintifice, culturale si sociale. Si acest lucru s-a dovedit vineri, 3 august 2018, cand un grup de romani frumosi au participat la o seara cultural-literara organizata de catre Alice, o persoana foarte hotarata, dinamica, prietenoasa si cooperanta care se implica in tot felul de activitati.
Pentru inceput Alice a prezentat evenimentul, asa cum numai ea stie sa o faca. A prezentat pe domnul Consul General, Ovidiu Grecea, care ne-a onorat cu prezenta, ca si pe ceilalti participanti. Apoi a vorbit despre literatura, despre tara, despre viata, despre amintiri.
Si.... s-a facut liniste. Si s-au aprins doruri de tara. Si s-au incalzit inimi si suflete. Si am ascultat povesti de viata. Si am depanat amintiri, si am recitat poezii.
Pentru ca Romania este aici la noi, in Canada, pentru ca fiecare dintre noi am adus in zestrea noastra spirituala dorul de tara, cantecul, pasii de dans, un fluier ascuns intr-un colt de bagaj, o reteta de bucate de la bunica, niste fotografii cu cei de acasa, o bluza romaneasca, lucruri pastrate cu sfintenie, asa se face ca unele povesti au atins colturile multor ochii si lacrimi s-au sters pe furis.
Asemenea eveniment a dovedit cu prisosinta ca oceanul nu este o stavila, ci este o punte de legatura spirituala si sufleteasca intre noi, romanii de aici si romanii de acasa, pentru ca noi suntem romanii care traiesc intre doua lumi pe care le iubim de-o potriva.
Apoi...nu-mi este usor sa scriu despre oamenii pe care i-am cunoscut, care au participat si au pus suflet si dragoste in reusita acestui eveniment; nu vreau sa dau nume pentru ca toti au avut un loc aparte in gandurile mele, dar pot sa spun despre mine ca m-am simtit bucuroasa si onorata de a fi impreuna cu ei, si chiar daca nu m-am ridicat la inaltimea asteptarilor o sa va rog sa ma iertati.
Cu inima plina de emotie, ii multumesc unui om extraordinar. Iti multumesc Alice pentru ca ziua de 3 august a fost o zi a bucuriei, plina de momente autentice romanesti, cu toate simbolurile unui eveniment festiv pregatit si prezentat asa de frumos de catre tine. Acum ma intreb: oare de ce ai considerat ca eu merit sa primesc o raza din lumina ta?
Felicitari, felicitari din inima!

“Pe ramul verde tace
O pasăre măiastră,
Cu drag şi cu mirare
Ascultă limba noastră
De-ar spune şi cuvinte
Când cântă la fereastră,
Ea le-ar lua, ştiu bine,
Din limba sfântă-a noastră”

Teodor Trandafir said...

Draga Doamna Alice,
Ca unul care am participat la intalnirea din 3 August a.c. cu membrii Cercului initiat de Dvs., pot sa relatez cu placere ca reuniunea s-a desfasurat intr-un cadru adecvat si mai mult chiar intr-o atmosfera festiva, fiind aureolata de prezenta Dlui. Consul General al Vancouverului Ovidiu Grecea, care a participat impreuna cu draguta sa sotie Dna Lili Grecea.
Discutiile purtate, au fost foarte interesante, luand cuvantul aproape toti participantii si aspectele punctate de Dl. Consul cu largi comentarii si argumente, inserate in special pe tema UNIRII Romanilor din cadrul Comunitatii romanesti din zona, au fost intr-u totul agreate de intreaga asistenta.
Deasemenea, la inaltimea cuvenita, s-a situat si modul cum a condus cercul, distinsa Doamna Alice, care a organizat programul pana in cele mai mici detalii, astfel ca totul sa iasa bine si a iesit!
In final s-a dovedit ca cel 4 ore de discutii au fost insuficiente si daca sala nu era alocata numai pentru aceste 4 ore, mai puteau fi spuse multe lucruri frumoase cu acest prilej. Am convenit cu totii, -in timpul cat s-au servit delicioasele preparate aduse de participanti,- ca la proxima reuniune, sa continuam sa discutam si sa cantam cantece frumoase romanesti , care din pacate, n-au mai incaput in intervalul de timp programat in ziua respectiva.
Cu multumiri si urari numai de bine tuturor,
Teo

Alice said...

Iti multumesc pentru cuvintele frumos alese, Ileana, cat si pentru modul plin de culoare si caldura prin care ti-ai exprimat simtamintele serii respective.
Mi-a facut o placere deosebita sa fi cu noi!
Cu drag,
Alice

Alice said...

Draga Maria,
Apreciez foarte mult comentariul tau, in special ca vine din partea unei persoane care a experimentat multe tipuri de situatii pe aceste meleaguri.
Iti multumesc ca ai participat cu inima deschisa si ca te-a bucurat tot ceea ce s-a petrecut in acea seara de vineri.
Sigur, cu mare placere, o sa fi invitata mea si la urmatoarele intalniri literare.
Cu bine,
Alice

Alice said...

Draga Ioana,
Mi-a facut placere sa ni te alaturi.
Mi-am dorit ca toti invitatii mei sa se simta bine veniti si m-am bucurat ca expunerea fiecarui punct de vedere a fost ascultata cu atentie.
Cu siguranta ca si in viitor o sa mai avem asemenea seri linistite si linistitoare, pe deplin presarate cu bucuria de a fi impreuna unii cu altii.
Numai bine si tie!
Alice

Alice said...

Draga Monica,
Iti multumesc pentru apreciere. Faptul ca pot face o mica diferenta pozitiva in sufletul cuiva imi aduce multa bucurie launtrica.
Da, momentele cand s-au re-citit poemul reginei Maria cat si cel al lui Ferdinand al Romaniei au fost pline de o incarcatura emotionala deosebita, care pe fiecare ne-a patruns intr-un mod aparte.
Este foarte frumos ca impreuna sa putem calatori in timp si sa ne aducem aminte de momente importante ale istoriei de neam.
Si in viitor, o sa te astept cu mare placere la serile mele literare.
Cu bine,
Alice

Alice said...

Draga Dorina,
Ce placere deosebita a fost sa te avem pe tine impreuna cu sotul la o asa de frumoasa intalnire de grup!
Iti multumesc pentru sincerele cuvinte adresate – le simt autenticitatea si acest lucru ma umple de o bucurie lautrica de exceptie.
Da, asa cum tu creionezi atat de elocvent, fiecare dintre noi a adus aici cate ceva din imensul filon strabun – acea zestre de suflet care implicit te face sa-ti re-amintesti ca frunza-i neam cu radacina.
Cand radacinile sunt adanci si sanatoase, chiar ca nu mai conteaza din ce directie bate vantul, pentru ca stejarul secular va ramane mereu falnic; si noi cu totii stim ca din stejar, stejar rasare!
Cu siguranta ca si in viitor amandoi o sa fiti invitatii mei la urmatoarele mele seri literare si cu mare bucurie o sa astept sa continuam interesantele discutii incepute.
Pana la proxima revedere, va doresc la toti (cu mic, cu mare) numai bine!
Cu drag,
Alice

”Raza de soare care te incalzeste pe tine nu-ti este cu nimic imputinata prin faptul ca se mai incalzeste la ea si vecinul tau.” (Alexandru Vlahuta)

Alice said...

Va multumesc petru mesaj, domnul Trandafir si apreciez ca ati punctat cu obiectivitate secventa de desfasurare a intalnirii noastre de grup din seara de vineri.
Da, a fost bine, a fost frumos si ca de obicei timpul a zburat foarte repede, asa cum se intampla de fiecare data de cate ori ne reunim la serile mele literare.
Cu siguranta, ca si la viitoarele intalniri o sa avem ocazia sa abordam ceea ce inca a mai ramas de prezentat, de comentat si de analizat.
Pana la urmatoarea re-vedere va doresc si dv. si sotiei, o vara linistitaa!
Cu bine,
Alice

Adina Cantuniari-Adler said...

Draga Alice
Merci pentru o seara literara reusita ,pentru caldura si profesionalismul cu care ai organizat si condus aceasta scurta aventura literara in care fiecare dintre invitati a participat cu ginduri sau fragmente din carti iubite.Seara organizata de tine m-a dus cu gindul la cenaclurile literare la care participam in tinerete dar si la Book Clubs Canadiene .Pina la urmatoarea intilnire iti doresc tie si invitatilor tai o vara minunata .

Adina

Lidia Escu said...

Cercul lui Alice Aug 3, 2018

Invitatie personalizata,
Locatie de vreme schimbata,
Multe pregatiri facute
Si in cerc incepute.

Introduceri de doua minute
Devin de mult mai multe;
Cu asa vieti si zestre literara bogate,
Cum sa le inghesui mai bine pe toate?

Creatia unei regine rememorata,
O alta carte comentata,
Un poem e recitat,
Si un altul e chiar cantat.

Multe mai sunt de facut,
Si ca neam si ca program,
Toti speram sa ne mai adunam,
Si data viitoare chiar sa si cantam.

E prima poezie pe care am compus-o vreodata si s-ar putea sa fie si ultima.
Asa am sitit sa ma exprim de data aceasta. Asta cred ca datorita momentului si oamenilor frumosi si bogati...SUFLETESTE pe care, prin efortul tau Alice, mi-ai oferit sansa sa ii cunosc.
Iti multumesc!
Va doresc optimism maxim tuturor.

P.S.: Un moment de mandrie pe care sper sa-l impartasim impreuna chiar daca nu e pe tema literara: astazi tenismena romanca Simona Halep a facut cinste Romaniei si romanilor din tara si de pretutindeni castigand Canadian Open-Cupa Rogers la Montreal. Bineinteles succesul ei e larg mediatizat si cu impact foarte mare, dar cred ca fiecare din noi putem avea contributia noastra in promovarea unei imagini bune a tarii in care ne-am nascut prin ceea ce facem si spunem oriunde am fi.

Alice said...

Draga Adina,
Ma bucur sa aud ca te-ai simtit bine si iti multumesc pentru cuvintele apreciative.
Referitor la ganduri re-aduse pe tapet: tu sti bine ca pe cele mai frumoase amintiri niciodata nu se depune praful.
La randu-mi, iti doresc si eu o vara cat mai placuta!
Cu bine,
Alice

Alice said...

Draga Lidia,
Iti multumesc pentru comentariu, pentru rime si pentru apreciere...ma bucur ca ni te-ai alaturat si ca te-ai simtit bine in cercul nostru...mi-a facut mare placere sa petrecem o dupa-amiaza impreuna ocupandu-ne de lucruri frumoase!
Sincer te felicit ca ai inceput sa scri....se zice a poezia este creatia ritmica a frumusetii in cuvinte.
Pana la proxima revedere iti doresc numai bine!
Cu drag,
Alice
PS
Acum ca ai deschis subiectul cu oameni celebri de origine romana, la intalnirile viitoare o sa incepem sa alocam ceva timp sa ne amintim de romani care de-a lungul istoriei au adus contributii majore multor domenii, deoarece cred cu mare tarie ca in viata este extrem de important nu sa acumulezi, ci sa contribui.