Friday, June 19, 2020

Alice’s Book Club – SPRING session of 2020

Before the end of the current spring, today (Friday - June 19, 2020) I was truly happy to be able to meet (on line) with some of my friends for our seasonal book club session, this time discussing compassion.
As we all are aware of the multitude of adjustments we have to make to our daily lives during the existing COVID-19 pandemic and keeping up to date with the ongoing developments surrounding this matter, we had our meeting via modern technology in order to prevent the spread.

Given that we all are encouraged to carry on with the practice of social distancing, as life goes on, we are adopting a responsible manner in order to continue to enjoy our cultural activities.

Also, instead of our usual novel, this time a university study on compassion conjugated with an additional essay were selected.
The conversations of our evening together emerged beautifully, as compassion is a topical virtue in such a high demand during these trying days.
It was truly delightful to notice how well my guests embraced the subject, all evolving into a meaningful conversation, with breadth 
& depth.  
Without any doubt, the chosen subject is vast and we could've speak about it extensively, but for the purpose of our gathering we covered aspects that apply directly to the period we all are going through - a worldwide pandemic combined with complex social issues.
Questions such as: ”What can we do (individually & as a group)? ”, ”How could we continue to remain compassionate in a world where kindness is perceived as a faulty weakness? ”, ”What’s next for humanity? ”, ”Are we really as evolved as we think we are?”, ”Is peers’ pressure preventing us from becoming more or less compassionate?”, ”Do you really need to be rich to be compassionate?”, and so on….

In brief, here I will share few additional points on what we could do individually as well as collectively in order to become a bit more compassionate:
-  in your circle of friends, do your best to be a good friend or to become a better one  - listen attentively, smile and be polite
- be less judgmental, less prejudiced, less biased   - volunteer in your community
- commit to conscious and random small acts of kindness every week    - make sure the people you interact with feel valued, respected and heard
- reach beyond your current boundaries and be nicer with your family members, with your friends, with your neighbours, with your contacts, with your colleagues, with your associates, with your fellows, with your network  
- acknowledge someone you usually ignore by breaking the cold habit with the simple question: “What do you think?”
Yes, there is a lot each of us could do every single day, but before we reach out it is important to be reminded that in order for compassion to be complete it has to start with self-compassion, so dear friends, each time you can, please be kind with yourself!
Also, for your convenience, on the same theme, here is a brief article I wrote, calledBeauty of COMPASSION.

On the other hand, as we all know, soon (on this part of the world), people will celebrate Father’s Day, occasion which allowed us to express ahead of time the appreciation for each of our fathers, as well as honoring their contribution in raising children.

In closing of these comments, by this note, I’m sending once again my most sincere appreciation to all my friends who were able to join me this evening, wishing them each a wonderful time together with their loved ones!
Alice
Judgement divides. Compassion unites.

13 comments:

Alice said...

NOTE:
Dear ones, at times some of the comments might be in a foreign language and if you wish to translate that to English (or to any other language), please use the automated translator, installed at the bottom of this webpage.
Thank you!
Alice

Liliana Balaci said...

Draga Alice,
Multumesc pentru intalnirea online de vineri seara 19 Iunie 2020, a fost o adevarata placere sa te revad pe tine si pe doamnele dragute care au participat. Apoi ce sa mai vorbesc de cat de placuta si sensibila a fost discutia cu impartasirea gandurilor si trailor noastre personale pe tema subiectului Compasiunea. A fost si va ramane pentru mine un subiect profund care imi atinge cele mai sensibile coarde ale inimii. Cu sinceritate marturisesc ca dupa ce s-a incheiat intalnirea m-am simtit atat de bine incat radiam de fericire, am ascultat cu mare interes povestea fiecarei doamne participante si m-am incarcat numai de energie pozitiva. M-am simtit aproape de voi si efectiv am trait fiecare experienta. Compasinea este unul dintre cele mai frumoase sentimente umane si ea trebuie cultivate si ingrijita mereu.Trebuie sa fim buni si recunoscatori pentru viata primita pe acest pamant si la randul nostru sa oferim bunatate si sa ajutam semeni nostri. Si vreau sa inchei cu un citat frumos de Buddha:"Abia atunci cand omul are compasiune fata de toate fiintele vii se poate numi nobil".Deci haideti sa fim NOBILI.
Cu drag,
Liliana Balaci

Dana Secu said...

De data aceasta ne-am intilnit online si am discutat un subiect care cu siguranta a atins sufletele fiecaruia cu povestile despre compasiune pe care le-am depanat. A fost foarte fain sa ne si putem vedea de data aceasta, chiar daca nu ne-am putut intilni in persoana. S-a discutat si diferenta intre mila si compasiune care intr-adevar poate fi confundata si ca de obicei este foarte interesant sa ascultam opiniile fiecareia.
Ca o concluzie, dupa intilnirea de vineri stiu ca trebuie sa acord mai multa atentie acestui sentiment si sa ma stradui sa o practic ajutindu-i pe cei din jur atunci cind au nevoie de ajutor fizic, psihic sau emotional.
Multumim Alice pentru subiectul ales si pentru staruinta cu care ai aranjat aceasta intilnire in asa fel incit sa ne acomodezi pe noi toti!
Dana Secu

Asiza said...

Buna Alice,
Îți mulțumesc foarte mult că m-ai invitat la o seară atât de plăcută și am avut ocazia ca toți să discutăm unul dintre subiectele mele preferate, compasiunea.
Cu cât arătam compasiune, cu atât suntem mai fericiți și persoanelor din jurul nostru. Abea aștept toți sa ne întâlnim împreuna. Asiza

Monica Tatar said...

Draga Alice,
Iti multumesc pentru invitatie si pentru alegerea unui subiect asa de frumos si nobil, atat de necesar pentru umanitate! Preocuparea de a-i ajuta pe cei in nevoi, de a face un bine fara sa astepti o recompensa este o cale de mantuire a sufletului, dar multor oameni le este greu sa puna in practica acest lucru si sa fie sensibili la suferinta altora.
Tot materialul prezentat de tine despre compasiune a fost ales cu mare grija asa ca ai atins puncte si discutii foarte interesante din mai multe perspective.
Discutiile si marturiile sincere, povestioarele expuse de doamnele din grup au creat o atmosfera calda si prieteneasca.
A fost o seara minunata si emotionanta. Iti multumim!
Monica

Dorina Cornelia Aldea said...

Draga Alice,
Dupa pandemia Covid-19 care a ingenunchiat lumea intreaga, dupa distantarea de cei dragi, dupa trei luni de izolare si panica, intalnirea grupului nostru
«Alice and Friends», din 19 iunie, care a avut ca subiect de conversatie Compasiunea, a fost ca gura de aer care ne-a ajutat sa ne revigoram, dupa acele zile innourate care ne-au scos din echilibrul firesc al vietii.
Chiar daca relatia la distanta necesita mai mult efort si nu are efectul bucurii imbratisarii, viata ne-a reinvatat sa ne adaptam la aceasta stare de izolare, care este inca in vigoare. Asadar solutia de a ne conecta cu ajutorul tehnologiei moderne a fost «salvarea» care ne-a adus putina lumina in suflet si bucuria de a ne auzi, de a ne vedea (on-line).
Nu am deschis bratele pentru imbratisari dar am deschis sufletul pentru a primi si a darui dragoste, pentru a asculta povesti reale din viata fiecarui invitat.
Compasiunea este un sentiment inaltator si nobil, este satisfactia tainica a celui care daruieste, bucuria celui care are comoara iubirii fata de semeni ascunsa in suflet si imparte din ea, neconditionat, celor ce au nevoi.
Draga Alice, iti multumesc pentru organizarea acestei seri, care s-a dovedit a fi intr-adevar revigoranta, si-ti doresc sa ramai mereu un spirit tanar si plin de viata, de intelepciune, de empatie, de compasiune.
Dragele mele, voua va daruiesc o infinitate de imbratisari invesmantate in iubire, sinceritate si caldura. Ceea ce avem de facut in viitor este sa traim in bucurie, iar acest lucru este posibil numai umplandu-ne mintea cu ganduri de iubire, compasiune si iertare.
Cu drag,
Dorina

Lidia Escu said...

Chiar daca in formula virtuala, a fost frumos sa ne revedem si sa abordam o tema atat de vasta ca cea care este Compasiunea.
Materialul pregatit de Alice, gandurile si experientele impartasite de fiecare din noi n-au facut decat sa ne imbogateasca, ca de altfel cum se intampla la fiecare intalnire organizata de tine, Alice.
Personal, aceasta intalnire m-a facut sa reflect la cat de multe fatete poate avea compasiune pe care o putem practica in drumul nostru prin viata. Poate fi fata de cei cunoscuti si necunoscuti, apropiati si indepartati, fata de cei ce exista, au existat si cei care vor veni, fata de oameni, animale, chiar si plante.
Compasiunea poate fi un gest de mare anvergura, dar si unul micut. Atata timp cat aduce alinare, mangaiere, insanatosire, fericire, dragoste celor ce sunt in momente de durere, cumpana, disperare, deznadejde, este extraordinar. Sa nu incetam s-o practicam.
Dorina, definitia data de tine mai sus compasiunii este absolut superba.
Multumesc Alice si voua fetelor pentru clipele frumoase petrecute impreuna! Lidia

Alice said...

Cu multa placere, draga Lili si la randu-mi iti multumesc pt. prezenta, sustinere si comentariu! M-am bucurat mult sa ni te poti alatura si impreuna sa stam de vorba, intr-un mod sincer si deschis, pe o tematica asa de vasta si profunda.
Ce frumos ca starea de bine dobandita pe parcursul timpului petrecut impreuna a ramas cu tine si dupa eveniment!
Asa-i cum amintesti prin citatul redat...sa fim nobili, sa fim buni, sa fim OAMENI!
Cu drag,
Alice

Alice said...

Cu multa placere, Dana....m-am bucurat mult ca ai putut participa la aceasta intalnire de grup. Personal, a fost o mare incantare revederea cu voi! Intr-adevar, cu toate am avut parte de o seara plina de frumos, de liniste, de pace si de adanca sensibilitate!
Pana la proxima revedere iti urez numai bine!
Alice

Alice said...

Cu reala placere, draga mea Asiza! Tare satisfacuta am fost ca ai putut sa ni te alaturi. De asemenea, apreciez frumoasa ta deschidere sufleteasca fata de subiectul in discutie...intr-adevar, o adevarata binecuvantare sa putem avea parte de conversatii de suflet, linistite si de inspiratie, intr-o lume in deriva.
O sa te astept cu mult drag si la viitoarele intalniri de grup.
Alice

Alice said...

Sigur...cu mare placere, Monica! A fost tare placut sa fim impreuna si sa povestim de la suflet la suflet, in pace bucurandu-ne de linistea unei seri frumoase.
Pana la urmatoarea intalnire iti doresc numai bine!
Alice

Alice said...

Draga mea Dorina,
Iti multumesc frumos pentru randurile asternute cu asa de multa caldura sufleteasca, ce-mi aduc o sincera bucurie launtrica!
Faptul ca intalnirea noastra de grup, chiar si cu ajutorul tehnologiei, a adus acea revigoranta ”gura de aer” este absolut formidabil!
Asa-i cum spui, timpurile pe care la traim sunt destul de incarcate cu multa anxietate si de aceea cred ca este extrem de important, sanatos si incurajator (atat pentru fiecare dintre noi, cat si pentru noi toti, ca grup) sa continuam sa ne intalnim sub ce forma putem.
De asemenea, cred cu multa fermitate ca o adevarata cooperare intre prieteni duce la o armonioasa stare de bine si in masura in care imi sta in putinta, o sa mergem mai departe impreuna pe acest drum...calatoria pe poteca vietii in compania oamenilor dragi face ca drumul sa fie mai usor!
Un mare intelept spunea candva ca in compasiune se afla puterea lumii!
Pana la proxima revedere (pe calea undelor) iti doresc numai bine – atat tie cat si ingregii familii!
Alice

Alice said...

Cu reala placere, Lidia....pentru mine a fost o mare incantare sa ne putem reuni intr-o seara linistita pentru a dialoga in tihna pe o tema asa de vasta si sensibila!
Iti multumesc pentru toate cele impartasite!
Pe de alta parte, sunt total de acord cu tine ca definitia compasiunii oferita de draga noastra Dorina este absolut superba.
Pana la urmatoarea revedere, iti doresc numai bine!
Alice