Friday, September 6, 2019

Alice’s Book Club – SUMMER session of 2019

Slowly but surely the current summer time is coming closer to the end, but this Friday (September 6’19) I was pleased to meet with my group of dear friends for our seasonal book club session. 
Upon arrival, while my guests were joyfully settling in, the soft classical music from the background along with the relaxing fragrance of jasmine & French lavender oils made everything coming together nicely and smoothly emanating at the same time a profound sense of collective peace and shared content. 
On the other hand, as some of us traveled extensively this summer or being super busy with lots of outdoor activities, rather than our usual novel this time the chosen subject of discussion was an essay on communication (called: "Psychology in Communication Process") issued by Stanford University. Additionally, this was conjugated with another brief paper, called “The Importance of Personal Boundaries”.
Needless to say how well these materials were embraced by the entire group & how extensive, interesting as well as stimulating were the subsequent conversations…true heart to heart connections & brain to brain talks. 

From a scholastic perspective, I would like to briefly state that the fields of psychology and communication are closely related, and a distinctive area which is common to psychology and communication is the study of cultural influences on identity formation and social interaction. Aside of that, we all know that psychology has a well-established tradition of examining cultural differences on how the mind functions. Over time, psychologists have also focused on how culture shapes thought by directly comparing people from different cultures, while in turn, communication scholars have theorized and examined the very acts of expression and interaction of cultural processes. Given the historical development of these two areas, psychology is more of an established discipline than communication, so communication may benefit from the consolidated approaches of psychology.

The second paper discussed that evening emphasized that in fact setting boundaries is a key concept ensuring that relationships are collegial, respectful, supportive and caring. Once clear boundaries are set in place, people would become more polite, therefore you can be yourself to a greater extent, graciously addressing your needs without the fear of judgment; as a result, the emotional manipulators would vanish away being replaced by sustainable, loving and mutually respectful relationships. 

Our group conversations that evening were flourishing exponentially making each of us completely forget the time. All participants were truly delighted with the topic, asking for a repeat session of such kind, which of course was music to my ears. 
Like usual by now, we closed the gathering with a light meal, and genuine life related conversations, abundantly ‘seasoned’ with kind fellowship. 
Once again, my sincere appreciation goes to my friends who promptly & enthusiastically responded to my invitation. Wishing them each a great rest of summer! 
Best regards,
Alice
“Only through communication human life could hold meaning.”

14 comments:

Camelia Gligor said...

Vineri seara sub umbrela subiectului propus sa-l discutam, (psihologia in procesul de comunicare) am participat cu placere la o intalnire foarte placuta, dinamica, vie, si mai mult ca orice, informtiva.
Desi ne propusesem sa discutam aspectele comunicarii in perspectiva materialului bibliografic si sa nu intram in detalii si expeiente personale, acest lucru ar fi fost desul de greu pentru ca de fapt cu totii trecem prin filtru personal informatiile. Fiecare din noi interpretam si ne raportam subiectiv la situatii, sfaturi si difera modul in care ne comportam, raspundem si deci comunicam.
Fiecare din noi a avut un punct de vedere personal, si pe rand am intervenit cu exemple din viata si situatiile personale justificand cum am inteles si comunicat la acel moment. Atmeosfera a fost deosebit de antrenanta, si spiritele au fost vii, dar timpul fiind limitat, am incheiat cu promisiunea sa continuam in inatlnirea viiotare.
Ca de fiecare data, mi-a facut mare placere intalnirea grupului nostru. Multumesc pentru invitatie draga Alice.

IOANA RADACINA said...

Intilnirea de Vineri , 6 Septembrie a fost o adevarata placere.
Tema intilnirii,ne-a captivat si ne-a dus pe fiecare dintre noi, pe fagasul experientelor personale, experiente de viata ale fiecaruia dintre noi.
Discutiile au fost foarte informative, pline de verva si dinamism!!!! Romanesc. Bun venit inca o data celor NOI ! speram sa va intilnim si la urmatoarea invitatie.
Alice Draga, ca de fiacare data ,Multumirile si Felicitarile pentru inca o seara MINUNATA!!! Ti se cuvin tie, cea cu suflet de aur!
Eu una ma pregates dja pentru intilnirea viitoare; mi-am copiat in PDF , cartea (Merci Camelia Gligor)si deabea astept sa citesc si sa ne revedem.
Doresc un inceput de Toamna Frumos pentru fiecare ,frumusete si bucurii .
Pe curind Cu Mare Drag,

Ioana Radacina

Anonymous said...

Comunicarea este un subiect care poate fi dezbatut ore intregi. A fost interesant sa ascultam experientele pe care le-am avut in viata si cum fiecare dintre noi am invatat in timp cum putem sa abordam metodele de comunicare in asa fel incit sa imbunatatim calitatea relatiilor cu oamenii din jurul nostru, fie ei parte din familie sau colegi de lucru, fie oameni pe care ii intilnim pentru prima oara. E interesant sa vedem cum ne apropiem sau ne indepartam de anumite persoane folosind comnunicarea. Subiectul propus a fost foarte interesant si sint nerabdatoare sa particip si la urmatoarele activitati. Multumim Alice!
Dana

Maria Marcu said...

La sesiunea din 6 septembrie 2019, cu “Alice & friends”, Alice a noasta ne-a trimis dinaite informatiile complete despre subiect cat si un rezumat concis al ideilor ce urmau a fi discutate.
Desi au fost mai putini participanti, desi subiectul a fost mai specific, pe un domeniu de psihologie, in general luarile la cuvant au fost pe marginea ideilor din materialul propus pentru dezbatere, cu foarte, foarte multe exemple personale. Atata timp cat discutiile se vor limita la subiectul propus si nu se vor departa de la agenda, fiecare participant poate avea timpul necesar sa-si expuna opiniile, LA SUBIECT si astfel fiecare dintre noi vom putea beneficia de scopul cercului creat de Alice, intitulat: “Literatura si poezie – foaie pentru minte, inima si suflet”.
Draga Alice, iti multumesc mult pentru efortul pe care il faci pentru a tine toate discutiile la subiect!
Cu drag,
Maria

Otilia Palade said...

Comunicarea - un subiect pentru care s-au scris foarte multe tratate si carti, atat de vast si de important pentru viata noastra zilnica.
Comunicarea este centrala in familie, la lucru, in societate in general si este benefic sa incercam sa o perfectionam continuu.
Am fost amandoi la sesiunea de vinerea trecuta - eu si Dan, el pentru prima data si ne-am simtit foarte bine impreuna cu tot ceilalti participanti. Au fost discuti interesante, nu numai despre eseul prezentat dar si despre viata noastra personala si fiecare a venit cu idei si pareri noi legate de acest subiect.
Asteptam cu nerabdare urmatoarea sesiune din Decembrie probabil - deja am inceput sa citim cartea lui Pavel Corut.

Pe curand,
Otilia + Dan

Anca Pirvu said...

Prima mea intilnire cu grupul “Alice & Friends” a fost la sesiunea de vara a clubului de carte ce avut loc in timpul acestui an. Chiar de la inceput, Alice si ceilalti membri ai grupului m-au facut sa ma simt binevenita, iar atmosfera prietenoasa si calda m-a facut sa-mi impartasesc cu usurinta gandurile si parerile.
Subiectele discutate la aceasta sesiune ("Psychology in Communication Process" & “The Importance of Personal Boundaries”) sunt subiecte care stau la baza unei relatii sanatoase – relatiile cu oameni din jur cat si cu tine insuti. De aceea consider ca este important sa discutam si sa invatam unul de la altul cum putem cladi relatii mai bune, mai puternice si mai durabile.
Multumesc Alice pentru ca ne aduci impreuna si ca organizezi aceste evenimente minunate.
Cu bine,
Anca

Lidia Escu said...

Diversitatea subiectelor intalnirilor noastre face fiecare din ele spreciala, interesanta, o sursa de hrana pentru suflet.
Devenim mai bogati ascultand opiniile si experientele celorlalti,impartasindu-le pe ale noastre, lucru care s-a intamplat si la aceasta intalnire.
Sper sa mai avem intalniri pe teme psihologice cum e un domeniu atat de interesant si care am observat ca a stirnit atata pasiune.
Felicitari Alice si multumiri pentru inca o seara atat de placuta,
Lidia

Alice said...

Ma bucur ca ai putut sa participi, Camelia si sunt incantata ca intalnirea de grup ti-a facut placere! Am avut cu totii parte de o seara interesanta ce a pus pe tapet perspective diverse.
Este adevarat ca fiecare aspect al comunicarii are si o fateta personala, aceasta fiind in esenta definita de perceptia individuala.
Cu bine,
Alice

Alice said...

Multumesc pt. cuvintele apreciative, Ioana!
Dinamica grupului din seara respectiva a fost intr-adevar activa vis-à-vis de tematica experimentala pe care am ales-o de aceasta data, iar exemplele personale aduse in discutie de catre unii invitati au adancit intelegerea anumitor concepte tratate cu mare atentie de breasla psihologilor.
Cu bine,
Alice

Alice said...

Cu multa placere, draga Dana!
Ma bucur mult ca si tu si sotul tau Adrian ati putut participa la intalnirea noastra de grup.
Faptul ca aplicabilitatea practica a subiectului in speta a adus claritate denota din partea voastra o deschidere tare frumoasa.
Sigur, cu mare drag o sa va astept si la urmatoarele adunari.
Cu drag,
Alice

Alice said...

Draga Maria,
Ma bucur mult ca si de aceasta data ai venit cu inima deschisa la intalnirea noastra de grup.
Asa cum spui, au fost intr-adevar foarte multe exemple personale ce au descins din tematica.
Sigur, intentia este ca sa ramanem fideli agendei propuse si personal tin foarte mult la acest lucru, dar cateodata mai sunt ocazii cand se intampla ca anumite concepte sa deschida camari mai putin ”vizitate” si daca din mers putem aduce o mica raza de lumina sau un raspuns de multa vreme cautat, este bine sa o putem face. In acelasi timp este important sa avem grija ca toti cei care doresc sa-si exprime opiniile sa aiba posibilitatea o faca, impartiind timpul in asa fel incat nimeni sa nu ramana pe afara.
Si in continuare o sa te astept cu mare drag la intalnirile pe care o sa le mai organizez.
Cu bine,
Alice

Alice said...

Multumesc pentru mesaj, Otilia si doresc sa sti ca ma bucur extrem de mult sa aflu ca si tu si Dan v-ati simtit bine la intalnirea noastra de grup!
Intr-adevar, comunicarea joaca un rol extrem de important in vietile noastre si daca se intampla ca vartejul cotidianului sa capteze atentia atunci comunicarea poate friza superficialitate – aspect ce este detrimental oricarui tip de relatie.
Sigur, cu mare drag o sa va astept pe amandoi si la urmatoarele intruniri.
Cu drag,
Alice

Alice said...

Ma bucur mult ca te-ai simtit bine, Anca si iti multumesc frumos pentru cuvintele apreciative!
Tematica pe care am ales-o de aceasta data a fost experimentala, dar fervoarea pe care voi toti ati aratat-o este mai mult decat incurajatoare asa ca si pe viitor o sa mai revizitam (intr-un fel sau altul) subiectul, care in vastitatea lui permite diverse abordari.
Cu mare placere o sa te astept si la viitoarele intalniri de grup.
Numai bine,
Alice

Alice said...

Lidia, iti multumesc frumos pentru mesaj, participare si continua sustinere....de fiecare data imi face o placere absolut deosebita sa fii alaturi de noi!
Cum ziceam si anterior, deoarece subiectul a fost imbratisat de voi toti cu asa mare entuziasm, cu siguranta o sa-l mai revizitam.
Pana la urmatoarea intalnire de grup iti doresc numai bine!
Cu drag,
Alice